Het Kadastraal Inkomen

Ontdek het Kadastraal Inkomen: Begrijp de fiscale implicaties voor uw eigendom in België

Het Kadastraal Inkomen - een vaak miskend fundamenteel aspect van vastgoedbezit in België - is meer dan alleen een fiscale waardering. Het begrijpen van de invloed ervan is cruciaal voor alle eigenaars en potentiële kopers.
Wat is het Kadastraal Inkomen?
Elk onroerend goed staat geregistreerd bij het kadaster. Het kadaster kent er een fictief inkomen aan toe, het kadastraal inkomen, dat wordt gebruikt voor de heffing van een belasting, de onroerende voorheffing. Het kadaster zorgt voor de belastingheffing op onroerend goed en identificeert de eigenaars van elk bezit. Het Kadastraal Inkomen is een theoretische beoordeling van het gemiddelde inkomen van een eigendom op een bepaald moment. Het dient als basis voor het berekenen van de onroerende belasting, de "onroerende voorheffing", maar komt niet direct overeen met een te betalen bedrag. Dit cijfer speelt een essentiële rol bij het bepalen van de fiscale waarde van een eigendom.
Wie moet het Kadastraal Inkomen aangeven?
Het is de eigenaar van het pand die verantwoordelijk is voor het aangeven van het Kadastraal Inkomen. Bij gedeeld eigendom geeft elke eigenaar een evenredig deel aan. Bij verkoop geven de verkoper en de koper aan gedurende welke periode zij respectievelijk eigenaar waren.
Herzieningen en Indexering:
Het Kadastraal Inkomen wordt elke 10 jaar herzien en wordt jaarlijks geïndexeerd om economische veranderingen weer te geven. Een herziening kan worden aangevraagd door de eigenaar, maar ook als de huurwaarde met minstens 15% is gewijzigd.
Verschillen tussen Kadastraal Inkomen en Onroerende Voorheffing:
Het Kadastraal Inkomen is een theoretische beoordeling die als basis dient voor de berekening van de onroerende belasting, de "onroerende voorheffing". De laatste is de werkelijke belasting die moet worden betaald voor onroerend goed in België en is afhankelijk van meerdere factoren (zoals de persoonlijke situatie van de eigenaar, de gemeente waarin het eigendom zich bevindt, en de lokale belastingtarieven) naast het Kadastraal Inkomen.
Berekening van het Kadastraal Inkomen:
Uitgevoerd door het kadaster, berust deze berekening op een theoretische beoordeling van het inkomen dat een eigendom zou kunnen genereren. De berekeningsmethode varieert afhankelijk van verschillende parameters die specifiek zijn voor elk eigendom."