Een Ongekende kans voor huurders in Brussel: het recht op voorkeursaankoop van onroerend goed.

Een Ongekende kans voor huurders in Brussel: het recht op voorkeursaankoop van onroerend goed.

Een nieuwe wetgeving verandert het landschap van het vastgoed in Brussel ingrijpend en biedt huurders een ongekende kans. Maar wat betekent deze vooruitgang nu echt in de praktijk?
Vanaf nu, wanneer een verhuurder in de regio Brussel een gehuurd pand wil verkopen, heeft de huurder een recht op voorkeursaankoop. Met andere woorden, de huurder staat bovenaan de lijst om de woning die hij bewoont te kopen.

Vroeger verplichte de wet de Brusselse verhuurder om zijn huurder op de hoogte te stellen van zijn voornemen om te verkopen. De huurder had dan de mogelijkheid om deel te nemen aan de verkoop door een bod uit te brengen, maar moest concurreren met andere potentiƫle kopers.

Het proces is nu vereenvoudigd: wanneer een Brusselse verhuurder een verhuurde woning te koop aanbiedt, moet hij de huurder per aangetekende brief met ontvangstbewijs informeren. De huurder heeft dan 30 dagen om het aanbod te aanvaarden. Het is belangrijk op te merken dat het aanbod niet onderhandelbaar is wat betreft prijs en voorwaarden. Als de huurder weigert of niet binnen 30 dagen reageert, wordt het pand vervolgens op de markt gebracht op de gebruikelijke manier.
Maar dat is nog niet alles! Als het pand vervolgens aan een andere koper wordt aangeboden tegen een lagere prijs of onder gunstiger voorwaarden, moet de huurder hiervan op de hoogte worden gebracht en krijgt hij nog eens 7 extra dagen om zijn recht op voorkeursaankoop uit te oefenen.
Voorwaarden en uitzonderingen van het recht op voorkeursaankoop in Brussel:
- De woning moet onderwerp zijn van een huurovereenkomst voor hoofdverblijf.
- De huurder moet er zijn domicilie hebben.
- Hier worden voornamelijk langetermijnhuurovereenkomsten voor hoofdverblijf bedoeld.
Bovendien is de huurder niet de enige die dit recht kan uitoefenen, maar ook personen die samen met hem zijn gedomicilieerd, zoals zijn echtgenoot, samenwonende partner, kinderen of de kinderen van zijn partner.
Sancties bij niet-naleving van dit recht op voorrang:
Als de verhuurder het recht op voorkeursaankoop van zijn huurder niet respecteert, kan de huurder een vordering tot subrogatie instellen tegen de koper. Met andere woorden, de oorspronkelijke koper kan worden vervangen door de huurder wiens recht op voorkeursaankoop is geschonden (tegen terugbetaling). Deze actie kan worden ingesteld tot 1 jaar na de verkoop.

Deze recente wetswijziging biedt dus een verhoogde bescherming aan Brusselse huurders, versterkt hun positie op de vastgoedmarkt en waarborgt een zekere residentiƫle stabiliteit.