Ontdek de 5 cruciale veranderingen die de vastgoedwereld zullen beïnvloeden in 2024

Ontdek de 5 cruciale veranderingen die de vastgoedwereld zullen beïnvloeden in 2024

Inleiding:
Met het naderen van het nieuwe jaar worden de schijnwerpers gericht op wetswijzigingen die het vastgoedlandschap zullen vormgeven in 2024. De veranderingen treffen niet alleen eigenaars en kopers, maar ook samenwonenden, schenkers en erfgenamen.
Wij onthullen vijf essentiële wijzigingen die het komende jaar zullen markeren.
1. Verlaagd BTW-tarief voor bouw: een permanente maatregel met voorwaarden
Sinds 1 januari 2021 is de verlaging van het BTW-tarief naar 6% voor de sloop en wederopbouw van woningen een belangrijke steun geweest voor de bouwsector. In 2024 wordt deze maatregel permanent, maar met nieuwe voorwaarden. Voortaan kunnen alleen particulieren profiteren van dit verlaagde tarief, dat uitsluitend van toepassing is op individuele woningen met een maximale oppervlakte van 200 m².
Samengevat, om van het verlaagde tarief te profiteren, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen:
• De sloop van een bestaand gebouw moet gevolgd worden door een wederopbouw. Het nieuwe gebouw hoeft niet per se op dezelfde locatie als het oude herbouwd te worden, zolang het maar op hetzelfde kadastrale perceel staat.
• Het herbouwde gebouw moet uitsluitend of hoofdzakelijk bestemd zijn voor bewoning en effectief bewoond worden door de bouwer of koper gedurende een minimale periode van 5 jaar.
• Herbouwde gebouwen mogen een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m² hebben.
Alleen particulieren die een huis slopen en herbouwen hebben recht op dit verlaagde tarief; grootschalige woningprojecten met sloop en wederopbouw via een vastgoedontwikkelaar vallen niet langer onder dit verlaagde BTW-tarief.
2. Wettelijk samenwonen: nieuwe verplichtingen voor partners.
Vanaf 1 januari 2024 moeten partners die wettelijk willen samenwonen, verplicht persoonlijk verschijnen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand bij het aangaan en beëindigen van het wettelijk samenwonen. Deze wijziging beoogt het proces te versterken en voorkomt dat één partner het koppel kan vertegenwoordigen. Een uitzondering is voorzien voor de beëindigingsverklaring, waardoor een speciale en authentieke volmacht onder bepaalde omstandigheden mogelijk is.
3. Brusselse belasting: nieuwe regels voor feitelijk samenwonenden.
In Brussel treden vanaf 1 januari 2024 gemoderniseerde fiscale regels in werking om zich aan te passen aan nieuwe gezinsstructuren. Feitelijk samenwonenden zullen profiteren van verlaagde tarieven op basis van de duur van hun samenwoning, wat overdrachten tussen generaties vergemakkelijkt.
4. Voorkeursrecht voor Brusselse huurders.
Vanaf volgend jaar hebben huurders in Brussel een significant voordeel: het "voorkeursrecht". Wanneer de eigenaar besluit een verhuurde woning te verkopen, heeft de huurder voorrang bij de aankoop. Deze maatregel beoogt het eigendomsrecht te bevorderen voor huurders die geïnvesteerd hebben in hun woning.
5. Verplicht energiecertificaat voor gemeenschappelijke ruimtes in Vlaanderen.
Vanaf 1 januari 2024 moeten alle woongebouwen met minstens twee wooneenheden in Vlaanderen voorzien zijn van een apart energiecertificaat voor gemeenschappelijke ruimtes. Deze nieuwe eis heeft tot doel de energienormen te versterken en de duurzaamheid van residentiële gebouwen te waarborgen.

Samenvattend, 2024 belooft een jaar vol veranderingen te worden in de vastgoedsector.